HTML

Ajándékkártya blog

Hasznos tudnivalók, ötletek, érdekességek ajándékkártyákról, fizetős kártyákról, fesztiválkártyákról. Weboldalaink: www.gift-card.hu, www.pontnekem.hu, www.festipay.hu

Friss topikok

...mert adni jó!

2012.10.17. 16:26 pollner

Kártyatudományi alapok

Címkék: történelem háttér ajándékkártya

Már az ókori görögök is.... 
Nem, az ajándékkártyát kivételesen nem ők, nem is a kínaiak, hanem az amerikaiak találták fel. Jelenlegi kutatásaink szerint az első ajándékkártyát a az amerikai Blockbuster szórakoztatóipari óriás vetette be 1994-ben. A pénzhelyettesítő műanyag lapka megjelenése természetesen nem volt előzmény nélküli. A különböző ajándékutalványok már évekkel korábban elterjedtek, már a kádárizmus éveiben nálunk is előfordultak.

Lehet vitatkozni arról, hogy jó dolog-e az “igazi”, kézzel fogható ajándékot egy műanyag lapkával helyettesíteni, de (üzleti szempontból) nem érdemes. Az ajándékkártyák létjogosultságát a piac nagyon jól igazolja. Egy 2006-os amerikai kutatás szerint az ajándékkártya a második leggyakrabban adott ajándék az USA-ban. (az első szerintem a virág). A kutatás szerint a nők körében első helyen szerepel, míg a , a férfiak számára a harmadik legvágyottabb ajándék az ajándékkártya. (Megértem a nőket, nyilván sok olyan szerencsétlenül kiválasztott ajándékot kapnak a pasiktól, hogy annál még a “személytelen”, de szabadon használható ajándékkártya is sikeresebb.)A Wikipedián talált adat szerint az USA-ban 2009-ben 80 milliárd dollárt költöttek ajándékkártyák vásárlására. Angliában, Kanadában is népszerű a kártyázás, de az ottani számok jelentősen elmaradnak ettől az értéktől.

Világszerte nagyon sokféle ajándékkártya van forgalomban, hiszen vannak több helyen, üzletben beváltható kártyák, és vannak egy adott márka, áruház lánc által kiadott ajándékkártyák, de a számos dologban megegyeznek. A legtöbb kártya a bankkártyákhoz hasonlít, azzal azonos méretű, egy jellegzetes téma díszíti. Többnyire valamilyen azonosítót,(vonalkód, chip, mágnescsík) vagy számjegykódot is tartalmazhatnak. A kártyát a kibocsátó, vagy az annak megbízásából dolgozó szolgáltató tölti fel valamilyen értékkel, amit azután a kijelölt beváltóhely tud (megfelelő eszköz, pl. POS terminál birtokában) leolvasni.

Ez az egyszerű alapelv nagyon sokféleképpen variálható. Az ajándékkártyák egy részét eleve egy meghatározott összegekkel feltöltve árusítják. Léteznek azonban olyan kártyák is, amelyeket a vevő a kívánsága szerinti összeggel tölthet fel. Sőt olyannyira rugalmas, hogy webáruházban is megvásárolható, mint pl: a www.gift-card.hu.

Fontos azt is tudni, hogy az ajándékkártya nem személyhez kötött, így elvesztés esetén bárki felhasználhatja, ill. beválthatja.

A tanulság: A régi mondás szerint “Ajándék lónak ne nézd a fogát!”. Az ajándékkártyákat - akár adjuk, akár kapjuk - érdemes alaposan tanulmányozni!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://giftcard.blog.hu/api/trackback/id/tr554854563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása